טיול לשבת: הריאה הירוקה של גוש דן

|

06.01.2020

פעולות שיקום הנחל שנעשו בשנים האחרונות על ידי רשות נחל הירקון בעלות חשיבות בייחוד לאור תהליכי העיור המואצים והתדלדלות השטחים הירוקים והפתוחים בגוש דן. במקביל, הולכת וגוברת דרישתם של תושבים לאזורים תיירותיים לטיולים ופנאי. כיום נחל הירקון הוא ריאה ירוקה איכותית באזור הצפוף והמאוכלס במדינה. אזור הנחל תורם לאיכות חיי הסובבים אותו, לערכי הנוף והאקלים באזור ומשמש בית גידול למיני דגים, עופות ובעלי חיים מימיים נוספים וכן ליונקים וצמחים רבים. ישנם מסלולים רבים סמוכים לנחל, שלצדם אתרים היסטוריים, סכרים ופינות חמד מוצלות לעצירה ופיקניק.

החלק בו נתמקד נתחם בין גשר המכבייה הנמצא בין המימדיון ואצטדיון רמת גן (השער הצפוני שלו) – בצד המזרחי, לבין מפגשו של נחל איילון עם נחל הירקון (מתחת לגשר נתיבי איילון) – בצידו המערבי. ייחודו של חלק זה הוא בכך שהוא משלב בין חלק הפארק המפותח, בו יש מדשאות ומתקני משחקים, לבין חלקים מיוערים, תלים ארכיאולוגים ושבילי כורכר המשיקים לגדות נחל הירקון.

גבעת המופעים ואגם השייט

נתחיל בגני יהושע וגבעת המופעים שנמצאת במתחם זה. במרכז גני יהושע נמצאת גבעה, שלאחר טיפוס קצר יחסית, מאפשרת נקודת תצפית מרהיבה, המשלבת את נופי הפארק לצד מגדלי השחקים של גוש דן. הגבעה מובילה ליער בראשית ובו שבילים חדישים ומוארים. נמשיך לכיוון מערבה לאגם השייט. האגם וסביבתו מטופחים ונקיים. ברווזים שטים, שקט יחסי ועצים ירוקים סביבו, מעין מובלעת שפויה בתוך השאון סביב.

סירות באגם

זוג שוכב על הדשא ליד האגם

טחנת גריסה "שבע טחנות"

מאגם השייט דרום- מערבה נמצא אתר "שבע טחנות". באתר זה ישנם שרידי מכלול שלוש טחנות קמח מן המאה ה- 19, הממוקמים מעל שרידים קדומים יותר. המכלול פעל עד שנת 1936.

באתר סכר טבעי מרכס כורכר וגשר בטון מעל נתיב מים צר. מקור השם "שבע טחנות" בשבע מערכות טחינה שפעלו במבנה המערבי במכלול הטחנות. הטחנה המערבית פעלה כבר מהתקופה העות'מאנית, שתי הטחנות הנוספות הוקמו במאה ה- 19. שרידי סכר קדום שימשו בסיס לסכר האבנים שנבנה לא מזמן ומאפשר את חציית הירקון ברגל.

בזמן האחרון מהווה האתר אטרקציה בשל בעלי החיים בסביבתו, וביניהם אחד שנראה לעין הממוצעת כבונה הבונה סכר. למעשה החיה היא מן "פולש" ומתמקדת יותר בחפירה ולא בבנייה. החיה היא הנוטריה, אשר מוצאה מאמריקה הדרומית, והובאה לישראל בשנות ה-60. הנוטריה ניזונה לרוב מצמח מים ומצמחי גדות. היא חופרת מחילות בגדת המים וגורמת בכך נזק רב.

דייגים באגם

זרימת מים בנחל באזור שבע טחנות

נחל הירקון וברקע מרחוק עצים ומשפחה בפיקניק

גבעת נפוליאון

תל גריסה, או "גבעת נפוליאון" בשמה העממי, היא גבעה שעליה ישנם שרידי עיר גדולה. בחפירות נחשפו שרידי מערכת ביצורים של עיר כנענית, ארמונות ומפעל מים. מקור הכינוי הוא באגדה שנפוליאון חנה במקום זה, בעת המצור על יפו התורכית.

התל שוכן על גבעת כורכר בחלקו הדרומי של מתחם "ראש ציפור", מכיל שרידים ארכיאולוגים מתקופת הברונזה הקדומה ועד ימי הביניים. מבחינה היסטורית, בתל גריסה נחשף רצף התיישבותי של אלפי שנים, רצף אשר משערים שנוצר עקב מיקומו האסטרטגי של התל סמוך לגדות הירקון ונחל איילון. נחלי מישור החוף והירקון בראשם שימשו בעת העתיקה, מעגנים טבעיים.

במעלה התל ניתן להתרווח תחת עץ שיזף מצל, לנשום אוויר הנקי מהפיח האורבאני הסובב את הפארק, ולהפליג בדמיון למראה נפוליאון המשקיף דרום מזרחה על הטבע, אם הוא רק היה יודע שבעתיד אזור זה יכונה מתחם הבורסה.

קקטוסים ליד שביל הליכה שביל כורכר מוצל מוביל ליער "ראש ציפור", שקיבל את שמו בשל כך שבהתבוננות במפה הוא דומה לצורת ראש של ציפור. השם מתאים גם מבחינת שפע הציפורים המצייצות, אליהן מצטרפת זרימת פלגי הירקון (באזור ממוקם השפך של נחל איילון לירקון).

אנשים מטיילים על שביל סלול בפארק

ניתן לחצות רגלית בגשר בבלי ולסיים את המסלול המעגלי בחזרה בצידו השני של הירקון. לבעלי המרץ ניתן להאריך את הטיול ולהרחיק מעט לתחנת אל-הדר – עשר טחנות. מדובר בטחנת הקמח הגדולה והמרשימה ביותר בירקון וייתכן שהגדולה ביותר בארץ. בשיאה פעלו בה לפחות עשרים זוגות של אבני רחיים, אף כי שמה הוענק לה בתקופה שפעלו בה רק עשרה זוגות.

לפרטים נוספים: אתר רשות נחל הירקון הכולל מפה אינטראקטיבית, שבילי אופניים, מידע על אתרים נוספים ועוד

ועמוד הפייסבוק נחל הירקון שם ניתן ליצור קשר, לשתף בתמונות מטיולים בנחל ועוד.

מאמרי בלוג נוספים

ג'ונגל אקזוטי, קריסטלי ענק, קקטוסים שחובה לעשות איתם סלפי וגם…
10 סיבות טובות לרכוב על אופניים 1. פעילות מגוונת שלא…
הנה משהו שאולי לא ידעתם על נחל הירקון: בשנת 1912,…