תנים בפארק

|

01.02.2021

טיול בפארק בגני יהושע יכול לפעמים להרגיש כמו סצנה בנשיונל ג'יאוגרפיק. פה ושם נראה תן זהוב מתרוצץ בין העצים, לפעמים לבד לפעמים בזוגות. הם מביטים בנו ואנו מביטים בהם ולא מאמינים, זה אמיתי או סצנה מסרט?
למי שחי סמוך לפארק או מגיע הרבה, המראה אינו חדש.
בגני יהושע חיים כמה עשרות תנים. אנו יכולים לפגוש אותם באזורים שונים בפארק ותושבים מהשכונות הסמוכות מדווחים שהם פוגשים אותם ברחובות ובחדרי הזבל, בעיקר בלילה.
התופעה אינה ייחודית לתל-אביב, אלא קיימת ברחבי העולם. התן הזהוב הוא המין הנפוץ במשפחת הכלביים. בדרך כלל הם חיים בזוגות, אך כאשר יש להם מזון זמין ובשפע הם מתקבצים בלהקות.

מדוע אנו פוגשים בהם יותר?
קודם כל, ככל שיש יותר בניה ופחות שטחים פתוחים, כך הם מצטמצמים לשטח קטן יותר בו הם פעילים.
אבל הסיבה הגדולה יותר היא התרבות יתר, בעזרת בני האדם.
התנים ניזונים בעיקר מאשפה שהם מוצאים ומהאכלה יזומה של מבקרים. שני אלו גורמים להם להתרבות, לרמה גבולית של גידול יתר.
האשפה היא בעיה עיקרית. מבקרים המגיעים לפארק לא מקפידים על השלכת האשפה לפחים סגורים ובמקרים רבים משאירים אותה בכלל בשטח הפתוח, זרוקה או בשקיות ניילון קשורות. מבחינת התן זה לא משנה.
בעיה משנית היא האכלה. למרות האיסור החמור, מבקרים בפארק שעושים פיקניקים לא עומדים במבטי התחנונים ונותנים לתנים אוכל, ישר מהשולחן או המנגל.

שתי התופעות גורמות לשינוי התנהגות של התנים. הם כבר לא צריכים להתאמץ כדי למצוא אוכל, הם פחות פוחדים להתקרב לבני האדם והם נוברים בביטחון בפחי זבל בפארק ובשכונות הסמוכות.
בנוסף, הם מתרבים במהירות. גידול יתר עלול לאיים על האיזון האקולוגי בפארק ולפגוע בבעלי חיים אחרים בפארק, ברווזים, מכרסמים ועוד. גידול יותר פוגע גם בתנים והופך אותם יותר רגישים למחלות.

השמירה על אוכלוסיית התנים, באופן מבוקר, חשובה לנו. הם חלק מהמגוון הביולוגי בעיר, הם חשובים לטבע, לאיזון האקולוגי, לחינוך הציבור לחשיבות הטבע, לקשר שבין אזורים עירונים לאזורי בר.

עלינו לדעת כיצד להתנהג בקרבתם על מנת לשמור על האיזון העדין שבין חיי העיר ובני האדם לבין הטבע והתנים.
ולכן זכרו:

תנים באזורי הטבע העירוני הם חלק מהמערכת האקולוגית, אבל כדי שלא יהפכו למטרד, לא יתרבו ולא ירחיבו את מרחב המחייה הטבעי שלהם, על כולנו לפעול על פי הכללים האלה:

מה אפשר לעשות?

  • אשפה ושאריות מזון צריך להשליך אל פחי האשפה בלבד ולא להשאיר בשטח, גם לא בשקיות סגורות
  • חשוב מאד לסגור פחים וחדרי אשפה בשכונות הסמוכות

מה לא לעשות?

  • לא להתקרב לתנים
  • לא להאכיל את התנים, כדי לא לגרום להתרבות יתר, שעלולה לפגוע בהם או בבעלי חיים אחרים

מאמרי בלוג נוספים

פעולות שיקום הנחל שנעשו בשנים האחרונות על ידי רשות נחל…
עיריית תל אביב באמצעות חברת גני יהושע ובסיוע הקרן לשטחים…
מה הקשר בין מגוון העצים המקומיים ועצי הבוסתן שאנו נוטעים…